Praksis hos Xylem Aanderaa - Marte Grønning Myrseth

GeoPraksis
Jun 14, 2024
By:
This is some text inside of a div block.
This is some text inside of a div block.
Skrevet av:
Marte Grønning Myrseth

Mitt navn er Marte Myrseth og i skrivende stund går jeg mitt første år på master i geovitenskap med retning innenfor geofysikk. Mitt paraksisopphold har vært hos Xylem, Aanderaa i uke 10, 16 og 17 i 2024. Jeg hadde fra før lite erfaring fra arbeid innenfor mitt fagfelt på studie, noe som var en av hovedårsakene til at jeg valgte geopraksis denne våren. Jeg håpte at praksisukene skulle gi meg et innblikk i hvordan en hverdag kunne se ut etter studietiden.

Den første praksisuken startet med mye nyttig informasjon om hvem bedriften er, og hva de driver med. Vi ble presentert for produktene de produserer og fikk hilse på de ansatte som får hele prosessen til å gå rundt. Hovedprosjektet vårt under dette oppholdet var å teste om en av deres sensorer kunne brukes til å detektere olje i form av utslipp i havet. Dette synes jeg er et veldig interessant tema da olje og gass er et veldig relevant tema, ikke bare på studie mitt, men også i dagens samfunn. Den første uken gikk derfor mye til planlegging om hvordan vi skulle gjennomføre dette prosjektet på best mulig måte. Vi diskuterte mye oss studenter imellom og kom med ulike forslag, før vi presenterte det til de ansvarlige for prosjektet for å høre deres innspill. Denne uken fikk vi også teste sensorene vi skulle bruke i forsøket i matolje for å se hvordan sensorene reagerte. Her fikk vi også teste programmet vi skulle bruke for å samle data fra sensorene.

Første test med ferskvann i uke 16. PC-ene er koblet tilsensorene og tar målinger real-time.

I den andre uken av praksisoppholdet startet vi på hovedprosjektet. Vi mottok råolje fra Grane- og Oseberg-oljefeltene fra Equinor for å bruke i forsøket. Før vi kunne begynne testene, måtte vi finne en stabil løsning for å plassere sensorene i saltvannet. Vi konstruerte en enkel rigg til et plastkar der vi kunne feste sensorene slik at de kunne heves og senkes. Vi utførte først testforsøk ved å tilsette ferskvann til saltvannet for å undersøke om sensorenes retning påvirket resultatene. De neste dagene brukte vi til å teste med råoljen. Her testet vi med så lite som 1mL olje i et kar med 140 L saltvann for å se om sensorene kunne detektere oljen. Det har vært veldig interessant å få testet med råolje på denne måten og se hvordan den reagerer i kontakt med vann. Den siste uken ble brukt til å skrive en rapport om forsøket til bedriften.

Test med 1 mL råolje i saltvannskaret.

Gjennom denne praksisperioden har jeg fått gjøre arbeidsoppgaver jeg ikke har gjort tidligere og fått utvikle mine samarbeidsevner ettersom vi har vært 6 stykker som har måttet jobbe tett på hverandre i 3 uker. Dette har lært meg å tilpasse meg en gruppedynamikk på hvilke roller en skal ta i forhold til de andre. Noen ganger har det vært nødvendig å ta en lederrolle, mens andre ganger har jeg bidratt med tilbakemeldinger til det som blir foreslått. Gjennom praksisoppholdet har vi måttet jobbe selvstendig sammen og vært løsningsorientert til oppgavene vi blir tildelt. Alt i fra å løse praktiske oppgaver som å bygge konstruksjonen med sensorene, til å tolke dataen vi får ut når vi holder på med målinger. Med dette prosjektet har jeg fått sett en annen side av industrien enn den vi ser mest av på studiet. Mye av det vi lærer som geofysikere går på hvordan olje og gass blir dannet og hvordan man finner det og ikke så mye om hva man kan gjøre dersom det lekker ut i havet. Jeg har oppdaget viktigheten av å ha tillit til meg selv når det gjelder å ta større beslutninger på vegne av en gruppe, spesielt når det gjelder valg som må tas under et forsøk som dette. Derfor har dette vært en veldig lærerik opplevelse, og en verdifull erfaring jeg tar med meg videre.

Praksis hos Xylem Aanderaa - Marte Grønning Myrseth

Andre bloggartikler

Stay in the Loop!
Join our mailing list for our newsletter.

Educational Resources

No items found.

Last ned filer

No items found.