Praksis hos Sweco - Edgar Smaadal

GeoPraksis
Jun 14, 2024
By:
This is some text inside of a div block.
This is some text inside of a div block.
Skrevet av:
Edgar Smaadal

Mitt navn er Edgar Smaadal, og mitt praksisopphold i emnet GEOV298 foregikk hos Sweco sin geo-avdeling på Fantoft. Her har jeg fått tilbringe 3 arbeidsuker totalt, først en enkel uke i februar, og deretter to sammenhengende uker i slutten av april. Blogginnlegget starter med litt av hvilke forventninger jeg hadde til praksisoppholdet og første uken hos Sweco.  

Etter en uke i praksis hos Sweco har jeg fått oppleve mye nytt som jeg ellers ikke ville fått gjennom en bachelor grad. Før oppholdet hadde jeg ikke mange klare forventninger til hvordan dagene skulle være, ettersom det ikke var veldig mye informasjon. Det eneste jeg så for meg var at det ville bli en del tid i felt. Det som ville bli interessant var å se hvilke rolle Sweco spiller i samfunnet og viktigheten den spiller. Til sist så ville det bli interessant å se hvordan min kompetanse ble brukt til arbeidet som gjøres hos Sweco.

Oppholdet hos Sweco gikk over all forventning. Jeg fikk være med på mange befaringer, inspeksjoner og sikringer i løpet av uken. Dette ble også supplementært med oppfølgende kontorarbeid og rapportskriving. Jeg ble også overrasket over hvor mye av kunnskap jeg har fått gjennom studiet som var nyttig i arbeidet som ble gjort. Det ble brukt en del ArcGis, noe som jeg tidligere har vært innom i GIS-emnet. Her hadde jeg ingen problemer med å holde følge med instrukser som ble gitt hos Sweco. I felt derimot var det praktisert arbeid som krevde en del ingeniørfag. Som et overordnet bilde merket jeg i løpet av uken at det grunnleggende i arbeidet som Sweco gjør stammer fra det vi lærer på UIB fra strukturgeologi og sedimentologi, noe som er passer bra å være obligatorisk i bachelorgraden.

Jeg innså fort hvor viktig det arbeidet Sweco gjør er. I praksisuken var vi innom en veiskjæring strakk seg 5 meter høyt med et gangfelt rett ved sålen til skjæringen. Ved bruk av lift, fikk ingeiniørgeologen til Sweco og jeg komme nærmere. Her fikk vi se hvor ustabile og svake noen partier i skjæringen var. Her var Sweco sin rolle å anvise hvor bolter og nett bør settes, og hvilke deler som bør fjernes for å sikre gangfeltet under. Andre befaringer som jeg deltok på var i vanntuneller hvor drikkevann til store deler av Bergen gikk gjennom. Her er sikring ved hjelp av bolter og nett viktig for å unngå steinras som kan ødelegge vannrørene. Alt dette fikk jeg oppleve kun på 5 dager.

Her er litt bilder fra første uken:

Hei igjen!

Nå har jeg vært de to siste ukene mine hos Sweco, og har måtte ta farvel med den fantastiske gjengen av ansatte i geo-avdelingen. Nå var været begynt å komme seg, noe som resulterte i masse felt!

Sweco har fått i oppgave å gjennomføre skredfarevurderinger av områder i og rundt Bergenområdet, som ble mesteparten av hva felten gikk ut på for min del. Basert på geologien til områdene som ble vurdert, var det stor variasjon av hva slags skredfare som kunne være aktuelle. Alt fra steinsprang i tett bebygde plasser til jordskred i dalsider.

En gjennomføring av slike skredfarevurderinger ble gjort til fots så godt det ville gjøre seg, hvor geologene gjennom appen Field Maps, som var sanntids synkronisert med ArcGis, kunne legge inn punkter og bilder som vi senere kan bearbeide på kontoret til Sweco i ettertid. Derfor var det viktig å inkludere så mange observasjoner som mulig, slik at resten av arbeidet som skal gjøres digitalt blir nøyaktig. For å hjelpe geologene å dekke områder som ikke kunne nås til fots, ble det brukt drone som tok bilder. Dronebilder er svært nyttig for å få gode oversiktsbilder av kartleggingsområdene, i tillegg til å åpne opp muligheten for å lage 3D modeller av terrenget.

Jeg hadde også et par siste befaringer i tunnel, noe som jeg må si vokste veldig på meg. I første rundene i tunnel var det ikke lett å holde følge med ingeniørgeologene, ettersom det ikke er noe vi lærer direkte i studiet. Men etter å ha fått lov til å være med flere ganger så ble strukturer lettere å få øye på, i tillegg til forståelsen for hvor det eventuelt burde være bedre sikret. Dette førte til at tunnelbefaringer ble en av mine store høydepunkt under praksisoppholdet mitt.

Til sist så vil jeg takke Sweco for et uforglemmelig opphold, som jeg vil se tilbake på med bare gode minner. Jeg kunne ikke bedt om å bli tatt bedre imot enn av den gode gjengen på geo

Her er noen bilder fra de siste to ukene mine:

Praksis hos Sweco - Edgar Smaadal

Andre bloggartikler

Stay in the Loop!
Join our mailing list for our newsletter.

Educational Resources

No items found.

Last ned filer

No items found.