Praksis hos Sokkeldirektoratet - Lisell Øyjordet

GeoPraksis
Jun 14, 2024
By:
This is some text inside of a div block.
This is some text inside of a div block.
Skrevet av:
Lisell Øyjordet

En kald februarmorgen satte jeg for første gang foten inn på Sokkeldirektoratets kontor i Harstad. En enkel bachelorstudent fra UiT skulle nå menge seg med et av landets viktigste forvaltningsorgan; Hvordan skulle dette gå? Med en så omgjengelig gjeng som du finner der så skulle det vise seg å gå over all forventning, og jeg sitter igjen med mer kunnskap og større innblikk i det som foregår i et av landets viktigste forvaltningsorganer fra et geologisk perspektiv.

Sokkeldirektoratet

Sokkeldirektoratet er en sentral aktør i Norges olje- og gassindustri og har en viktig rolle i å forvalte ressursene på norsk sokkel. Direktoratet ble etablert i 1972 som et ledd i den norske statens strategi for å sikre en bærekraftig utvikling av landets olje- og gassressurser med hovedmål om å gi samfunnet størst mulig verdi fra virksomheten. Men Sokkeldirektoratet håndterer ikke bare petroleumsressurser. 1. januar 2024 byttet direktoratet navn fra Oljedirektoratet til Sokkeldirektoratet etter at de i med årene har fått flere oppgaver på norsk sokkel. Tre nye stikkord du nå burde forbinde med Sokkeldirektoratet i tillegg til petroleum, er havbunnsmineraler, CO2-lagring og havvind.

Arbeidsoppgaver og kompetanse

Med til sammen ca. 200 ansatte fordelt på to avdelinger i Stavanger og Harstad, har Sokkeldirektoratet arbeidsområder innenfor lisensforvaltning, teknologi, analyse, sameksistens, organisasjon, IT og dataforvaltning. De håndterer alt fra lisensiering av olje- og gassfelt til tilsyn og regulering av aktiviteter på sokkelen, og de har jevnlig møter med departementet, operatører og lisenshavere, så vel som faste møter med avdelingen i Stavanger. I løpet av tiden i praksis har jeg fått vært med på flere av dem, og har fått sett og hørt hvordan de er pådrivere for at petroleumsressursene som gir overskudd skal forvaltes, og hvordan de også vil være sentrale i utvinning av havbunnsmineraler, CO2-håndtering og utbygging for havvind, som er viktige steg videre i det grønne skiftet. Dette har en direkte tilknytning til geologiske prosesser, og geologisk kompetanse, med spesiell vekt på regionalgeologi, geofysikk, sedimentologi, strukturgeologi og kvartærgeologi, er følgelig helt sentralt for direktoratets virke.

Min arbeidshverdag så langt

Jeg er nå ferdig med min andre av totalt tre praksisuker, og sitter allerede igjen med mye mer kunnskap enn da jeg entret kontoret første gang. I første uke fikk vi god teoretisk innføring i Barentshavets geologi og hvordan tildelingsprosessen fungerer, samt startet opp med seismisk tolkning og analyse i programvaren Petrel. I andre uke jobbet vi videre med geologisk kartlegging i Petrel og mer spesifikk beregning av hydrokarbonforekomster vi identifiserte. Felles for begge ukene er den gode mottagelsen og engasjementet fra de ansatte, som alle har gitt oss et innblikk i hva de holder på med, som har tatt oss med på møter og som har stilt seg til disposisjon om det skulle være noe vi skulle trenge hjelp til. Et godt miljø er alfa og omega for læring og utvikling, og jeg sitter utelukkende igjen med positive opplevelser og mye mer kunnskap enn da jeg kom. Dette er en arbeidshverdag jeg gjerne kunne tenke meg i framtiden.

Praksis hos Sokkeldirektoratet - Lisell Øyjordet

Andre bloggartikler

Stay in the Loop!
Join our mailing list for our newsletter.

Educational Resources

No items found.

Last ned filer

No items found.