Praksis hos Rambøll - Eirik Asbjørnsen

GeoPraksis
Jun 14, 2024
By:
This is some text inside of a div block.
This is some text inside of a div block.
Skrevet av:
Eirik Asbjørnsen

I løpet av mine tre uker i praksisperiode hos Rambøll har jeg hatt interessante og varierte arbeidsoppgaver. Alt fra tunnelinspeksjon, klargjøring av rapporter, forslag til arbeidssikring, og risikovurderingsanalyse i forbindelse med et vegprosjekt. Tunnelinspeksjonen foregikk i Ryfylketunnelen i Stavanger, og der ble jeg kjent med hvordan tunneler inspiseres og hvilke sikringstiltak som gjennomføres. Før selve inspeksjonen fikk jeg lært en del om tunnelbygging ved å lese gjennom flere sluttrapporter om forberedelsene og arbeidet med byggingen av Ryfylketunnelen.

Jeg har også vært med på en rekke befaringer, og spesielt befaringen tilknyttet Horsøy avløpsrenseanlegg var givende. Her fikk jeg muligheten til å se det tette samarbeidet mellom flere avdelinger hos Rambøll som vann og avløp og geo. Rambøll har også flere vegprosjekter, og vi fikk prøve oss på en risikovurderingsanalyse av skred i forbindelse med dette. Dette hadde jeg ikke kjennskap til fra før, men jeg kom raskt inn i det og endte opp med å lære mye.

Jeg har sett en relativ stor sammenheng mellom kompetansen tilegnet gjennom studiet og bedriftens behov. Det er spesielt kompetansen gjennom strukturgeologi (GEOV104) fra studiet som har vært nyttig i løpet av praksisperioden. Emnet har gitt meg god forkunnskap i arbeidsoppgaver som tunnelinspeksjon og arbeidssikring av skjæringer. Samtidig har også kompetanse om skred fra emner som GEOV102 og GEOV110 vært hjelpsomt. Selv om all teorien som læres gjennom studiet ikke alltid er til like stor bruk, er det likevel med på å gi oss et godt og viktig grunnlag når det skal læres nye ting.

De ulike faglige problemstillingene i løpet av praksisperioden har krevd ulike typer kompetanse. Med tanke på skredkartlegging har kompetansen om bruken av digitale verktøy som høydedata, som vi spesielt lærte i GEOV102, vært veldig nyttig. Der ligger det mye informasjon om hyppigheten og type av skred, noe som er viktig i forbindelse med for eksempel nye vegprosjekter. I faglige problemstillinger tilknyttet arbeidssikring og tunnelinspeksjon, er spesielt kompetansen gjennom emnet strukturgeologi (GEOV104) fra studiet vært nyttig. Kunnskap knyttet til strøk og fall, og informasjon om sprekkesett og områders strukturgeologi har vært hjelpsomt. Rapportskriving er også av stor betydning.

Jeg har lært at det å kunne videreformidle informasjon gjennom rapporter fra ulike prosjekter på en tydelig og oversiktlig måte er helt nødvendig for en arbeidsplass som Rambøll. I og med at det ofte er tverrfaglig samarbeid mellom ulike avdelinger, vil den teoretiske bakgrunnen være forskjellig og rapporten må derfor skrives på en måte som gjør at alle forstår hverandre. Det at de fleste emner på studiet har hatt oppgaver relatert til rapportskriving, gjør at jeg har fått et godt utgangspunkt for å forstå og kunne skriver rapporter tilknyttet arbeidsoppgaver i Rambøll.

Jeg har lært hvordan en typisk arbeidshverdag ser ut i geoavdelingen hos Rambøll. Jeg har fått god praktisk erfaring ved å være med på flere befaringer og tunnelinspeksjon. Jeg tar med meg videre den store betydningen av strukturgeologi, GIS og rapportskriving, og dette er noe jeg vil vektlegge når jeg skal søke nye emner. Jeg tar også med meg den store allsidigheten til geoavdelingen hos Rambøll, og viktigheten av å være åpen og tilgjengelig for alle arbeidsoppgaver.

Figur 1: Nye og flotte kontorlokaler i Nygårdsgaten

Figur 2: Befaring på Horsøy avløpsrenseanlegg
Praksis hos Rambøll - Eirik Asbjørnsen

Andre bloggartikler

Stay in the Loop!
Join our mailing list for our newsletter.

Educational Resources

No items found.

Last ned filer

No items found.