Praksis hos NVE region vest - Vilde Gjerde

GeoPraksis
Jun 14, 2024
By:
This is some text inside of a div block.
This is some text inside of a div block.
Skrevet av:
Vilde Gjerde

Hei,

Mitt navn er Vilde Gjerde og har vært i praksis hos Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) Region Vest i Førde.

Tre innholdsrike uker i skred- og vassdragsavdeling i Førde har kommet til slutten. I løpet av disse ukene har jeg lært mye, og fått erfare hvordan en typisk hverdag kan bli om et halvt års tid når jeg er ferdig med mastergraden. Hos NVE var vi to studenter i praksis som fikk et oppdrag om å gjøre et forarbeid tilknyttet en bratt masseførende elv, på bakgrunn av en bistandssøknad til NVE Region Vest fra Stryn kommune. Murer, broer og topografi er ulike faktorer som vil kunne påvirke flomfaren i tettbebygde strøk. Derfor kan det være nyttig å få en oversikt over tilstanden til slike objekter lags elveløpet.

Vi dro til Stryn og var i felt i to dager for å kartlegge en avgrenset del av Vikaelva, og lokale innbyggere kom med gode innspill på aktuelle kritiske punkter. Etter dette ble resten av tiden brukt for å sammenstille en rapport med observasjoner og tolkninger, i tillegg til å diskutere hvilke punkter som kunne være kritiske langs elveløpet. Funnene presenterte vi på driftsmøtet for resten av de ansatte i skred- og vassdragsavdelingen på slutten av siste uken.

Utenom eget observasjonsstudie fikk vi også delta på driftsmøter, bli kjent med de ansatte og dra på befaringer til ferdigstilte sikringstiltak i Sunnfjord og Nordfjord. Sikringstiltakene skal sikre eksisterende bebyggelse og inngrepene bør ikke skjemme ut terrenget og naturen ellers i området. Denne prosessen omfatter ulike faser; fra NVE mottar en bistandssøknad hos en kommune til anlegget skal driftes videre av eier. Selve planleggingsfasen kan ofte være den mest tidkrevende. Det har vært interessant å lære mer om hvilke utfordringer som kan oppstå som prosjektleder, og hvilke hensyn man må ta i forhold til økonomi og samfunnsnytten.

Alt i alt et veldig fint praksisopphold, og jeg er glad for at jeg fikk muligheten til å lære fra og utforske NVE Region Vest sin virksomhet. Takk for meg!

Praksis hos NVE region vest - Vilde Gjerde

Andre bloggartikler

Stay in the Loop!
Join our mailing list for our newsletter.

Educational Resources

No items found.

Last ned filer

No items found.