Praksis hos NVE region vest - Linda Jordalen

GeoPraksis
Jun 14, 2024
By:
This is some text inside of a div block.
This is some text inside of a div block.
Skrevet av:
Linda Jordalen

Praksis hos NVE region vest

Mitt navn er Linda Jordalen, og jeg går første semester på min mastergrad i geovitenskap. Gjennom faget GEOV298 – GeoPraksis har jeg fått være tre uker hos Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) på skred- og vassdragsavdelingen, region vest i Førde. Først en uke i februar, og så to uker i april.

I løpet av min første uke, uke 9, fikk jeg et tydelig innsyn i hva NVE og skred- og vassdragsavdelingen jobber med. Vi hadde tre dager på kontoret og to dager ute. I løpet av de to dagene ute fikk vi sett spor av tidligere skredhendelser i Jølster og Utvik, og vi fikk sett ulike sikringstiltak NVE har satt opp i regionen. På dagene på kontoret fikk vi være med på møter, og vi fikk se hvordan NVE jobber mot framtidige sikringstiltak.

I løpet av førsteuken fikk vi også vite hva vi skulle gjøre de to neste praksisukene. Vi skulle på befaring og kartlegging i Vikaelva i Stryn kommune. Deretter skulle vi skrive en rapport på hva vi hadde observert. Denne oppgaven fikk vi på bakgrunn av at NVE hadde mottatt en bistandssøknad fra Stryn kommune angående Vikaelva. Dette er en bratt masseførende elv som renner gjennom et boligfelt i Stryn. Stryn kommune ønsket en utredning, planlegging ogn gjennomføring av sikringstiltak i denne elven.

Første dagen vi var tilbake i Førde, i uke 16, fikk vi til å forberede oss for avreisen dagen etter. Tirsdag kl. 08 bar det til Stryn. Vi hadde avtale med en kommunal representant kl. 10 som skulle være med oss på befaring. I tillegg til denne representanten møtte vi flere lokale innbyggere som kom med personlige historier om elva. Dette var utrolig spennende å høre på!

Gjennom befaringen fikk vi brukt ulike kompetanser vi har tilegnet oss gjennom studie. Vi beskrev,tegnet, målte og tolket ulike objekter langs elven. Natursteinsmurer, betongmurer, voller og sikringstiltak. Sikringstiltaket var satt opp av NVE i 1938! Ut fra observasjonene vi gjorde skulle vi så identifisere ulike kritiskepunkter, altså svakere punkter langs elveløpet.

Når vi var tilbake påkontoret var det bare å sette i gang med rapportskriving, noe vi også er godtkjent med gjennom studiet.

Gjennom de siste to ukene i praksis hos NVE har jeg fått et bedre innblikk i hvordan de jobber med prosesser rundt sikringstiltak. Det er utrolig mye forarbeid, og man må ta i betraktning utrolig mye jeg ikke har tenkt over tidligere.

Noe av det som var gøyestmed oppgaven vi fikk av NVE var at vi fikk gjøre det selv! Det var ingen som la føringer på hvordan vi skulle gjøre ting, hvordan vi skulle kartlegge eller hvordan vi skulle sette opp rapporten vår. Det eneste vi fikk beskjed om var at det skulle være en ryddig rapport.

Tre utrolig fine og lærerike uker!

Praksis hos NVE region vest - Linda Jordalen

Andre bloggartikler

Stay in the Loop!
Join our mailing list for our newsletter.

Educational Resources

No items found.

Last ned filer

No items found.