Jeg heter Sigurd Borge-Moe og er på mitt siste semester av bachelorgraden i geovitenskap med retning geologi ved Universitetet i Bergen. I løpet av det siste semesteret har jeg valgt faget «Geopraksis», hvor man blir utplassert i tre ukers praksis hos en bedrift ut fra ønsker og kvalifikasjoner. På bakgrunn av dette endte jeg opp i konsulentselskapet Norconsult, gjennom én ukes praksis innenfor avdelingen for ingeniørgeologi og to ukers praksis i avdelingen for miljøgeologi. Norconsult er et selskap som tilbyr rådgivning innen samfunnsplanlegging, prosjektering og arkitektur.
Under praksisen ved Norconsult hadde jeg en klar målsetting om å få relevant jobberfaring, innsikt i arbeidsoppgaver som kan hjelpe til med å velge riktige emner videre i studiene og å anvende emnene jeg har lært så langt i utdanningen i praksis. Samtidig fikk jeg en smakebit på en typisk arbeidshverdag og en følelse av om denne typen arbeid passer for meg. Den første uken av min praksisperiode var innen samferdselsgruppen GEO (ingeniørgeologi). Her startet uken med å bli kjent med de hyggelige ansatte, få utlevert relevant utstyr og programmer. Etter en orientering om virksomheten og tildeling av nødvendig utstyr og programvare, ble jeg umiddelbart involvert i Sotra-prosjektet. Dette prosjektet omfatter bygging av veier, broer og tunneler, som Norconsult har fått tildelt ansvar for både ved Drotningsvik og Knarrvika.
En del av arbeidet involverte kartlegging og analyse av bergmassen etter hver sprengning i tunnelene. Dette omfattet identifisering av sprekkesystemer, beregning av antall sprekkesystemer per kubikkmeter, samt vurdering av deres egenskaper som dip/dip direction og innholdet i sprekkesystemene som for eksempel leire (ikke gunstig). Disse observasjonene ble deretter satt i "Q-systemet" - en formel som evaluerer bergmassens stabilitet. Resultatene fra denne evalueringen dannet grunnlaget for anbefalinger til sikringsarbeidene, inkludert valg av sprøytebetong og dimensjonering av sikringsbolter.
I tillegg til feltarbeidet ble en del av uken dedikert til kontorarbeid, hvor jeg fikk utforske mine ferdigheter innen Geografiske Informasjonssystemer (GIS). Dette inkluderte utarbeidelse av helningskart og naturfarekart for området, som skulle brukes i en skreddersydd befaringrapport. GIS er et verktøy som blir flittig brukt innenfor Geo i Norconsult, selv om jeg støtte på noen utfordringer underveis. Ved å ta initiativ til å spørre og eksperimentere, klarte jeg etter hvert å overvinne disse utfordringene.
I løpet av praksisuke to og tre fikk jeg et inngående innblikk i miljøgeologi og deres varierte oppgaver. Uken startet med en hjertelig velkomst fra teamet, etterfulgt av en grundig gjennomgang av deres arbeidsmetoder og prosesser. Jeg ble raskt involvert i veiledningen for rapportering av miljøfarlige stoffer, inkludert bruken av tabeller ved undersøkelser i jord og vann, basert på informasjon fra Miljødirektoratets nettsider. Allerede den første dagen fikk jeg muligheten til å delta i prøvetaking av vann ved en helikopterlandingsplass. Eieren hadde dessverre sølt tusen liter diesel i grunnen, og dette var derfor en observasjonssak for å vurdere om jorden hadde bedret seg over tid. Vannprøvene ble tatt og deretter levert til Eurofins for analyse.
Mot slutten av den andre praksisuka ble det en dag til grunnundersøkelser ved et industriområde. Jeg fikk ansvar for å utarbeide et GIS-kart dagene før med prøvetakningspunkter, noe som innebar visse utfordringer som jeg løste ved å søke hjelp fra teamet. Samtidig begynte jeg å arbeide med rapporten så langt jeg kunne før grunnundersøkelsene startet. På feltarbeidsdagen ble prøver tatt på de angitte prøvetakningspunktene ved hjelp av en gravemaskin. Vi tok prøver fra 0-1 meter og fra 1-2 meter ned i bakken. På flere av prøvetakningspunktene møtte vi på blokker som gjorde det vanskelig å ta prøven helt ned til 2 meter. Etter hver prøve var det avgjørende å rengjøre utstyret grundig for å unngå kontaminering av prøvene. Det var også utfordrende å finne fin masse, noe som krevde ekstra arbeid for å sikre jevne prøver over hele meterintervallet. Jordprøvene ble nøye merket og deretter levert til Eurofins for videre analyser.
Min siste praksisuke hos Norconsult hadde jeg gleden av å delta i et spennende prosjekt på Husnes. Dagen startet tidlig og var fylt med en rekke praktiske oppgaver. Vår hovedoppgave var å ta prøver fra et deponi ved hjelp av en borerigg. Vi boret ned til fem meter og hentet ut prøver for å analysere jordens tilstand. Observasjon av jordens farge, lukt, og avfallsmaterialer gir oss viktig innsikt i miljøtilstanden og mulige forurensningskilder. Vi noterte også ned kornstørrelsen, noe som er viktig for å forstå jordens sammensetning og egenskaper.
I løpet av min praksisperiode hos Norconsult har jeg fått verdifull innsikt i de viktigste kompetansene som er viktig innen geovitenskap og ingeniørgeologi. En grunnleggende forståelse av geologiske prosesser og materialers egenskaper er avgjørende. Dette innebærer evnen til rask og nøyaktig analyse og tolkning av geologiske data, som jeg fikk praktisere gjennom prosjekter som Sotra, hvor identifisering av bergmassens stabilitet var sentralt. I tillegg er tekniske ferdigheter med Geografiske Informasjonssystemer (GIS) svært etterspurt. Disse ferdighetene hjelper til med å lage detaljerte kart og utføre analyser som støtter både planlegging og utførelse av prosjekter.
Praktiske ferdigheter i feltarbeid er også en kjernekompetanse, hvor evnen til effektiv prøvetaking og nøye dokumentasjon er nødvendig. Dette så jeg spesielt under arbeidet på Husnes, hvor nøyaktig håndtering og forberedelse av prøver for analyse var kritisk. Videre er kommunikasjonsevner og teamarbeid fundamentalt i et tverrfaglig selskap som Norconsult. Evnen til å kommunisere komplekse data klart og samarbeide effektivt med både kollegaer og klienter er avgjørende for suksess i prosjekter. Tusen takk for et fantastisk lærerikt og hyggelig praksisopphold!
Andre bloggartikler
Stay in the Loop!
Join our mailing list for our newsletter.
Educational Resources
Last ned filer