Praksis hos Multiconsult - Ada Augusta Mascolo

GeoPraksis
Jun 14, 2024
By:
This is some text inside of a div block.
This is some text inside of a div block.
Skrevet av:
Ada Augusta Mascolo

Hei!

Jeg heter Ada Augusta Mascolo og har nylig fullført en Bachelorgrad i Geovitenskap retning Geologi ved UiB. Dette semesteret har jeg tatt emnet "Geopraksis", hvor jeg var så heldig å få tilbringe tre uker hos Multiconsult på Geoavdelingen i Bergen.

Hensikten med Geopraksis er å bygge bro mellom studenttilværelsen og arbeidslivet.  Tiden hos Multiconsult har gitt meg muligheten til å nytte min kompetanse fra studiet opp mot reelle arbeidssituasjoner, samt gitt meg nye erfaringer og kunnskap som vil være meget nyttig i fremtiden.

Praksistiden hos Multiconsult var totalt tre uker, men ukene var delt opp i to bolker. Den første uken tilbrakte vi mye tid på kontoret, men vi fikk også være så mye som mulig ut i felt. En av dagene ble brukt til å ta Arbeidsvarslingskurs 1. Alle som utfører arbeid på eller ved vei må ha dette kurset, og det avsluttes med en eksamen, som jeg og Ida bestod med glans!  Vi fikk også bli med på tidenes kuleste tur inn i FSG sine fjellhaller som nyttes til deponi av farlig avfall. Geologi-avdelingen hos Multiconsult er delt opp i Geoteknikk, Ingeniør-geo og Miljøgeo.

Bilde 1: Øverst til venstre ser vi en av flere lounger på "huset". Øverst til høyre ser vi AutoCAD som vi brukte til å digitalisere tunnellinspeksjonsskjema. Nederste bildet er tatt i felt når vi tok vannprøver.

Når et oppdrag kommer inn, vil den tildeles seksjonen med relevant spisskompetanse. Dette har resultert i at vi har fått blitt med alle avdelingene ut i felt for å se forskjellene i kompetanse anvendes ved forskjellige prosjekter. Derfor vil kompetansen som kreves av en mulig arbeidstaker i Multiconsult avhenger av hvilken avdeling du søker deg til og hva du primært vil jobbe med.

På FSG-oppdraget var vi med ingeniørgeologene, men da vi var så heldige å få bli med ut til Boliden-deponiet i Odda uken etter var det Geoteknikk som styrte prosjektet.

Geoteknikk jobber primært med løsmasser, og ofte med sikring etter naturfarer og skred, eller fyllmasser. Ingeniør-geo jobber derimot med fast fjell, slik som tunnelprosjekt eller ved konsultasjon ifb. sprenging. Dette er hvorfor vi møtte mye forskjellige arbeidssituasjoner til tross relativt like lokasjoner. Multiconsult har nemlig mange tverrfaglige prosjekter, hvor avdelingene jobber sammen, men med forskjellige fokus eller oppgaver.

I de to siste ukene var vi også mye ute på befaring o.l. Vi var med "målegjengen" å ta kjerneprøver på Landås for å se hva som lå under bakken i form av løsmasser ned til fast fjell. Senere i uken fikk vi bli med Miljøgeologi på tokt i Hardangerfjorden! Miljøgeologi har ikke bare geologer, men også marinbiologer slik som prosjektansvarlig Silje. På denne tokten var det prøvetakning med Van Veen Grab. Denne senkes ned til fjordbunnen og "hugger" med seg sediment som kan sendes til testing i lab. Når vi var på kontoret, fikk vi opplæring i AutoCAD for å lage digitale tunnelinspeksjonskjema med standard satt av vegvesenet.

Bilde 2: Øverst til venstre er en avde to boreriggene Multiconsult GeoVest eier. Nederst til venstre ser vi en VanVeen Grab. Bildet til høyre er fra en befaring gjort med Ingeniørgeologi.

Geopraksis har absolutt vært den beste erfaringen min hittil i studieløpet mitt, og det er det mange grunner til. Jeg fikk knyttet kontakter, tatt kurs som gir meg større muligheter i årene fremover, og ikke minst lært hvor bredt geologifaget virkelig er.

Bilde 3: Ida og Ada i Odda! Takk for oss!
Praksis hos Multiconsult - Ada Augusta Mascolo

Andre bloggartikler

Stay in the Loop!
Join our mailing list for our newsletter.

Educational Resources

No items found.

Last ned filer

No items found.