Praksis hos DeepOcean - Ratul Rayhan

GeoPraksis
Jun 14, 2024
By:
This is some text inside of a div block.
This is some text inside of a div block.
Skrevet av:
Ratul Rayhan

Mitt navn er Ratul Rayhan, og jeg er masterstudent i første semester ved Universitetet i Bergen. Denne våren er jeg i praksis hos DeepOcean i Bergen gjennom emnet GeoPraksis.

 

DeepOcean er en ledende leverandør av subseatjenester, inkludert inspeksjon, vedlikehold og reparasjon, samt installasjon og konstruksjon. Selskapet bruker avanserte teknologier for å levere innovativeløsninger til olje- og gassindustrien, fornybar energi og offshore vindparker.

Bilde 1. Edda Freya er et av fartøyene til DeepOcean sombrukes til Off-Shore oppdrag. De har 16 lignende fartøy.  Bilde er tatt fra deepoceangroup.com

 

Hovedoppgaven min under praksisperioden har værttesting av programvare, spesielt et program som heter Sonarwiz. Sonarwiz er etavansert verktøy som brukes til å analysere sonar data og kartlegge havbunnen. Arbeidet med Sonarwiz har gitt meg verdifull erfaring med programvaretesting og utvikling, noe som er essensielt for store selskaper som DeepOcean. Jeg har også deltatt på noen møter, men hovedfokuset har vært på teknisk testing.

 

Gjennom praksisperioden har jeg lært å brukeSonarwiz og andre nye programmer som vil være nyttige både i arbeidslivet ogprivat. Dette har gitt meg innsikt i hvor viktig det er å teste programvaregrundig før den tas i bruk. Små feil i oppdateringer kan føre til storekostnader, og derfor er selskaper veldig forsiktige med å implementere nyeversjoner av programvare.

 

Denne erfaringen har også lært meg hvor avgjørende det er med grundig testing i store selskaper, og jeg har fått en dypere forståelse for de utfordringene og nødvendigheten av kvalitetssikring. Dette er noe jeg tar med meg videre i min utdanning og fremtidige karriere.

 

Min tid i praksis etter tre uker hos DeepOcean

Denne våren har Amalie Sandsmark og jeg vært treuker i GeoPraksis hos DeepOcean i Bergen. Amalie studerer geofysikk, mens jeg studerer geologi, begge deler av geovitenskap. Vi jobbet ikke som en del av et spesifikt team, men fokuserte hovedsakelig på testing av programvare.

 

Arbeidsoppgavene våre var varierte, men hovedsakelig handlet det om å teste programvare for feil. Vi jobbet spesiel tmye med Sonarwiz, et verktøy for å analysere sonar data og kartlegge havbunnen. Tidlig i praksisperioden fikk vi vite hvorfor DeepOcean foretrekker Sonarwiz fremfor Petrel, hovedsakelig på grunn av kostnadene. Dette ga oss en bedreforståelse for valgene selskapet gjør når det gjelder programvareverktøy. Vi deltok også i møter om kunstig intelligens (A.I) og hvordan DeepOcean planlegger å implementere dette i fremtiden.

Bilde 2. Vinduer åpnet i Sonarwiz, bilde oppe til venstre viser hovedvinduettil SonarWiz, mens vinduet nedet til høyre viser en sub-bottom profil som vihar tolket. Men profilen har en visuell bug som gjør at den grønne og lillatolkningen ser slik ut.

 

I løpet av praksisperioden skrev vi flerebugrapporter til Chesapeake, selskapet som utviklet SonarWiz, og hadde direktesamtaler med utviklerne om problemene vi oppdaget. På grunn av en eksamenskollisjon måtte jeg bytte den tredje uken, så Amalie og jeg kunne ikke jobbe sammen hele perioden. Da jeg jobbet alene, fikk jeg muligheten til å teste et nytt A.I-verktøy som skulle markere "boulders" frasidescan-profiler, men dette fungerte dessverre ikke som forventet.

En positiv overraskelse var hvor flott arbeidsmiljøet på kontoret var. Det var en god atmosfære, og fasilitetene var imponerende. Jeg ble også mer bevisst på hvor viktig ergonomi er i en kontorjobb. Å sitte ved en datamaskin i åtte timer hver dag kan være slitsomt for ryggen og nakken, spesielt hvis man ikke har riktig sittestilling. Jeg opplevde smerter i ryggen og nakken og lærte å ta hyppige pauser for å unngå ubehag.

Bilde 3: Kontoret for DeepOcean ved Danmarksplass.

En annen interessant observasjon var at selv om mange av de ansatte hadde geologisk bakgrunn, jobbet ingen direkte med geologi. Dette gjaldt også for oss; vi jobbet hovedsakelig med testing av programvare. Det viser hvor allsidige ferdigheter fra geovitenskap kan være nyttige i ulike aspekter av arbeidslivet.

 

Gjennom denne praksisperioden har jeg lært mye om bruk av nye programmer og fått innsikt i hvordan selskaper opererer. Jeg har også lært hvor viktig det er med grundig testing for å unngå kostbare feil. Disse erfaringene vil være uvurderlige for min fremtidige karriere, og jeg ser frem til å anvende det jeg har lært i praktiske sammenhenger.

Praksis hos DeepOcean - Ratul Rayhan

Andre bloggartikler

Stay in the Loop!
Join our mailing list for our newsletter.

Educational Resources

No items found.

Last ned filer

No items found.