Praksis hos Bergen kommune - Erlend Myrseth Bjelland

GeoPraksis
Jun 14, 2024
By:
This is some text inside of a div block.
This is some text inside of a div block.
Skrevet av:

Blogginnlegg hele praksisoppholdet

No har jeg nettopp hatt 3 interessante uker i praksis hos plan- og bygningsetaten i Bergen kommune. Praksisen var delt opp i 2 perioder først med en uke i februar, og så 2 uker i slutten av april. Den første perioden startet med å bli kjent med bygget og folkene som jobber der. Jeg var i praksis sammen med 3 andre studenter, og vi ble en del av naturfaregruppen på bygget. Under møtet fikk jeg innsikt i deres arbeidsmetoder og ble introdusert for våres arbeidsoppgaver for praksisperioden. Hovedoppgaven vår var å utarbeide en veileder for naturfarer i byggesak og å lage et oppdatert helningskart over Bergen kommune. Helningskartet jobbet vi med i ArcGIS som vi har vært borti på studiet tidligere og kunne bruke vår kunnskap til å løse oppgaven. Arbeidet vårt med veilederen første uken handlet mest om å finne informasjon om ulike naturfarer.

I slutten av første periode var vi med naturfaregruppen på en befaring. Der besøkte vi et område der noen ville bygge ut, og hadde fått tegnet opp et sikkerhetstiltak. Men ved å dra ut til plassen så kunne jeg med min kunnskap om skred se at området ikke var egnet til det tenkte sikkerhetstiltaket. I tillegg var det noen andre problemstillinger knyttet til bygging og hensyn på natur og miljø vi lærte om. Eller gikk mye av uken til bordtennis og bordhockey.

Bilde 1. Vi som er på befaring med naturfaregruppen.

Den andre perioden var hovedfokuset å bli ferdig med veilederen som skulle presenteres på slutten av oppholdet. Ingen av oss var kjent med veiledere eller saksbehandlere sine oppgaver, så vi måtte ha møter med en på byggesak og hun som veiledetet oss, som hjalp oss der vi trengte det. Her lærte vi mye nytt om saksganger og ulike lover en må forholde seg til. For å komme i mål med veilederen måtte vi spørre mye rundt og lese en del på andre veiledere. Når det kommer til helningskartet, gikk denne perioden til å lage en modell for å kunne kjøre kartet over større områder.

Bilde 2. Helningskaret vi jobber med.

Når det kommer til vår kunnskap fra før av så vil jeg si at det var litt relevant. Hovedoppgaven med veilederen var det ikke så mye kunnskap som hjalp utenom enkelte ord om naturfarer. Den gikk mest ut på å tilrettelegge informasjonen slik at saksbehandlere kan enkelt forstå den og prosedyrer for å behandle farer. Men på GIS oppgaven fikk vi bruk for kompetanse vi har fått fra studiet, og kunnskapen var til hjelp for kommunen. Når det kommer til gjengen i naturfaregruppen så er det relevant med geologi kunnskap, og vær enkelt av de jobber med ulike geologi oppgaver i etaten.

De største problemstillingene vi møtte på var relatert til hvordan skrive en veileder, og hva skal være med i en. Vi hadde null erfaring på lover og hvordan arbeidsoppgaven til en saksbehandler i byggesak er.

Jeg har lært mye i løpet av dette oppholdet, men det meste jeg har lært har ikke vært geologi relatert. Det har mest handlet om hvordan Bergen Kommune håndterer saker innen plan og bygging, og hvordan en saksbehandler jobber. Hvordan skrive en veileder og litt om hvordan en geolog faktisk jobber i virkeligheten.

Praksis hos Bergen kommune - Erlend Myrseth Bjelland

Andre bloggartikler

Stay in the Loop!
Join our mailing list for our newsletter.

Educational Resources

No items found.

Last ned filer

No items found.