Praksis hos B&G Tunnel - Ihne Ousdal Håverstad

GeoPraksis
Jun 14, 2024
By:
This is some text inside of a div block.
This is some text inside of a div block.
Skrevet av:
Ihne Ousdal Håverstad

Jeg har vært tre uker i praksis hos B&G Tunnelpå et prosjekt i Porsgrunn. B&G Tunnel er et entreprenørselskap som drivermed tunneldriving, og på prosjektet i Porsgrunn skal det bygges ny E18 fraRugtvedt til Langangen. Dette er et stort prosjekt, hvor det skal bygges 4felts motorvei, som skal være ferdig i løpet av 2025. Nye veier er byggherre ogEiffage Génie Civil er totalentrepenør som har hyret B&G Tunnel til delerav prosjektet.

Jeg har bodd på brakkerigg sammen med alleanleggsarbeiderne og har fått være med prosjektingeniør Lars Rugtvedt på hans arbeidsoppgaveri løpet av de tre ukene. Vi har drevet med mye landmåling og scanning etterhvert som stuffen, den innerste veggen i tunnelen under driving, sprengesinnover.  Landmålingen gjøres for åbekrefte koordinatene til nye fastmerker som boreriggen bruker til å navigereriktig på stuff. Landmålingen foregår ved at det skrus fast et prisme påfastmerkene. Videre settes en landmålingslaser opp, denne sender ut laserstrålesom treffer prismene og måler avstanden og fastslår prismenes koordinat. Etterendt landmåling legges de nye koordinatene til fastmerkene inn i datamaskinen iriggen.

 

Scanning utføres ved å skru opp en scanner og flytte denne stegvis innover de nyutsprengte delene av tunnelen. I etterkantprosesseres dataene på kontoret og man får en 3D-figur av det utsprengtetunnelprofilet som viser om det er sprengt ut nok masse. Om det er sprengt utfor lite, må man inn igjen i tunnelen og markere hvor dette gjelder, og så mådet hakkes av mer masse og sprøytes med betong på nytt. Til slutt må man innigjen og scanne det aktuelle området på nytt.  Ellers har jeg fått være med på blant annet skrivingav sluttrapporter og føring av klimaregnskap, ta vannprøver og fått delta på diversebyggemøter og vernerunder for å bli kjent med hvordan bedriften arbeider.

 

Faglige problemstillinger jeg har blitt bevisst pågjennom praksisperioden er miljømessige krav som skal oppfylles under prosjektet.Det er blant annet krav til sortering av avfall, utslipp av slam ogtunneldrivevann og mengde CO2-utslipp. Jeg har lært hvor viktig deter å ha god kommunikasjon og godt samarbeid med de andre bedriftene på anleggetfor å sikre god arbeidsflyt for alle parter og effektiv drift. Det er ogsåviktig å ha god kommunikasjon med beboere i nærområdet slik at de erinnforstått med prosjektets mål.

 

Avslutningsvis vil jeg takke B&G Tunnel fortre flotte praksisuker. Jeg har fått god mentorveiledning, lært masse og kan nåmye mer om tunnelbransjen!

'
Praksis hos B&G Tunnel - Ihne Ousdal Håverstad

Andre bloggartikler

Stay in the Loop!
Join our mailing list for our newsletter.

Educational Resources

No items found.

Last ned filer

No items found.