Praksis hos Xylem Aanderaa - Bendik Andersen

GeoPraksis
Jun 14, 2024
By:
This is some text inside of a div block.
This is some text inside of a div block.
Skrevet av:
Bendik Andersen

Jeg heter Bendik Andersen, er 23 år gammel og går siste semester i en geovitenskapelig bachelor, retning geofysikk ved Universitetet i Bergen.

Gjennom faget GEOV298 fikk jeg i løpet av dette semesteret muligheten til å få et innblikk i arbeidshverdagen hos Aanderaa Data Instruments. Aanderaa er en del av Xylem og er et selskap som produserer og selger sensorer. Hele produksjonsprosessen skjer internt, og de leverer sensorer til veldig mange forskjellige næringer, men hovedsakelig til fiskenæringen, oljeindustrien og forskningsrelaterte aktører. Jeg valgte denne bedriften fordi den virket relevant for studiet mitt, og jeg har alltid vært fascinert av sensorteknologi og dens rolle i å løse fremtidens utfordringer.

I løpet av praksisperioden var oppgaven min å gjennomføre eksperimenter for å teste om Aanderaas konduktivitetssensorer kunne detektere olje i saltvann. Vi var flere studenter fra GEOV298 som var utplassert hos Aanderaa, og vi jobbet sammen om forsøket. Vi satte opp utstyret for eksperimentene, blandet olje med vann, observerte endringer i salinitet og konduktivitet, og analyserte resultatene. Vi endret også sensorers retning og dybde for å vurdere deres følsomhet i ulike retninger og dybder i vannet. Da vi hadde utført forsøkene gikk mye av tiden til å skrive en detaljert rapport.

Figur 1: Kar som ble brukt til å utføre eksperiment. Innretningen har vi selv planlagt og montert.

Figur 2: Råolje rett fra Equinor.

Figur 3: Karet under et av eksperimentene. Ser tydelig oljen i vannet, og kabel fra sensor til pc hvor vi leste av data.

Selv om mye av det jeg hadde lært på studiet ikke direkte kunne kobles til oppgavene, var det nyttig å ha kunnskap om saltvannets ledningsevne og hvordan olje påvirker konduktiviteten. De tingene jeg hadde lært på skolen, som for eksempel hvordan man setter opp eksperimenter og hvordan man analyserer data, var også fine egenskaper å ha med under oppholdet. Jeg tilpasset meg raskt og lærte underveis, og evnen til å være åpen for nye erfaringer og villig til å lære kom godt med.

En av utfordringene jeg møtte var å lære å bruke Aanderaas utstyr og tilpasse meg deres eksperimentelle metoder. Jeg måtte bli kjent med nye sensorer og dataprogrammer, men tilpasningsperioden var kort. Den korte tilpasningsperioden er en evne som jeg har fra universitetet. Noe av det jeg lærte er viktigheten av nøyaktighet i eksperimenter og datainnsamling, og hvordan man analyserer og tolker dataene. Jeg ble også overrasket over den høye graden av nøyaktighet som kreves i vitenskapelig arbeid.

Figur 4: HMS sto sentralt. De som håndterte råoljen brukte maske og hansker.

Figur 5: Konduktivitetssensorene som ble brukt under forsøkene. Her montert på innretningen slik at vi kan endre dybde og posisjon.

Praksisperioden ga meg muligheten til å utvide min kunnskap og erfaring, og jeg forstår nå at det alltid er mer å lære. Det var kult å få se hvordan vitenskapelig forskning og produktutvikling utføres i praksis. Jeg ser frem til å ta med meg denne erfaringen videre i min faglige karriere.

Praksis hos Xylem Aanderaa - Bendik Andersen

Andre bloggartikler

Stay in the Loop!
Join our mailing list for our newsletter.

Educational Resources

No items found.

Last ned filer

No items found.