Prakis hos Multiconsult - Ida Selin Lillebostad

GeoPraksis
Jun 14, 2024
By:
This is some text inside of a div block.
This is some text inside of a div block.
Skrevet av:
Prakis hos Multiconsult - Ida Selin Lillebostad

Bergenskontoret til Multiconsult fikk double trouble med praksisstudentene Ada og Ida (undertegnede) dette vårsemesteret. Vi er begge på siste semesteret før master, og hadde kanskje akkurat passe med kunnskap og erfaring til å kunne stille rikelig med spørsmål. Altså nok til å ha en hel del knagger å henge ting på, men lite peiling på hvordan geologi kommer i praksis hos et rådgivningsselskap. Heldigvis er Multiconsult sin geoavdeling spesielt stor i Bergen, og med bred kompetanse innen mange felt. De ansatte som tok imot oss, Hallgeir (med lang fartstid i UiB) og Catrine (avdelingsleder), hadde forberedt seg og tok seg god tid til å gi oss en grundig innføring. Det var altså et bra utgangspunkt for å gjennomføre tre innholdsrike praksisuker.

Akkurat som med nyansatte, tar det noen dager å sette seg inn i ting, og å gjøre seg kjent med stedet og folkene. Den første uken dreide seg mest om omvisning, slik at vi fikk sett alle seksjonene: geoteknikk, bergteknikk, miljø, måletjenester, grunnundersøkelser og mer. Vi deltok også på alle seksjonsmøtene som de har hver mandag. Dessuten var de opptatt av at vi skulle få være med ut så mye som mulig, og vi ble gjerne invitert når noen skulle på befaring eller gjøre målinger, som befaring av veiskjæring ved ny sykkelvei på Askøy, vannmålinger ifbm. Sotrasambandet og omvisning i fjellhallene i FSG (Fana Stein og Gjenvinning). HMS er et viktig aspekt når man skal ut i felt, noe som betydde å gjennomføre en SJA (sikker jobbanalyse) for hver gang. I tillegg la de inn i kalenderen et heldagskurs for oss, nemlig Arbeidsvarsling 1, hvor vi begge fikk full pott på den avsluttende prøven! Oppsummert vil jeg si at arbeidsoppgavene våre den første uken var å observere, forstå og å bli trygge medarbeidere (eller praksisstudenter, da), samt sørge for at de ansatte ble bedre kjent med oss.

Kort tid etter første uke fikk vi tilbud om noen bonusdager i Odda, hvor vi skulle bistå en masterstudent fra NTNU som skrev oppgaven i samarbeid med Multiconsult. Ble vi ikke imponert og fascinert av fjellhallene til FSG (men vi ble jo det), var vi i alle fall det da vi entret det enorme komplekset drevet av Boliden. Vi brukte tre dager på å kartlegge sprekkesett og lekkasjer fjellet. UiB sin styrke i geologi-utdannelsen, er mengden med feltarbeid (sammenlignet med NTNU). Dette kom særlig godt med, og vi ble nyttige med vår praktiske kunnskap, øyne for detaljer i strukturene, samt organisering av feltnotater.

De to siste ukene startet med et gledelig gjensyn av kontoret og plassene våre i det åpne kontorlandskapet. Vi hadde både personlig laptop og en svær stasjoner skjerm, som gjorde arbeidet med plotting av tunnelinspeksjoner i programmet AutoCAD fornøyelig. Det var selvsagt en del frustrasjon i starten før jeg lærte meg funksjonene og kunne jobbe mer effektivt, men også så utrolig tilfredsstillende å ferdigstille en stor fil med organiserte notater og symboler, og oppleve at jeg kunne være til hjelp. Gjengen på grunnundersøkelse skulle ut med den store boreriggen, og vi ble så klart invitert med. Det var ikke så mye å bidra med, men grunnundersøkelser er en såpass viktig del av rådgivningen, så vi fikk en god innføring i hvordan dette fungerer. Neste uke var jeg for eksempel med på en befaring for et kaihakk i Garnes, og det vi vurderte i første omgang var nemlig hvor det burde gjøres boring.

Ada og jeg ble splittet opp den siste uken, for å være med ut på båt og samle bunnprøver i Hardangerfjorden. Vanligvis er de bare én fra Multiconsult ute om gangen, men i dette tilfellet var det gunstig å være to ombord (i tillegg til båtføreren). Bunnprøvene ble hentet med Van Veen grabb, en gripeprøvetaker på line. Vi samlet for to typer prøver, henholdsvis biologi og kjemi, og kunne derfor jobbe simultant når grabben ikke skulle så dypt – den var allerede på vei opp med nye sedimenter mens én av oss jobbet med forrige. I tillegg ble det gjort CTD (konduktivitet, temperatur og dybde) ved enkelte stasjoner. Kjekt å kjenne igjen prosedyrene fra en røff toktdag i GEOV110, og vite litt om hvordan disse prøvene vil bli brukt (vi skrev jo rapport).

At Multiconsult er så allsidige, var noe jeg appellerte til i den fiktive søknaden vi skrev i forkant. Det var delvis basert på antakelser, utover det jeg kunne lese på hjemmesiden deres. Dette ble bekreftet ettertrykkelig, og folkene på geo syntes å være enig i at det var deres styrke å ha kunnskap og kompetanse i forskjellige ting. Dette drar de ofte nytte av når de møter på noe ukjent i et prosjekt – det er som oftest en kollega eller to å spørre. Det betyr også at man som jobbkandidat ikke alltid blir utkonkurrert av f.eks. geoingeniørene fra Trondheim, fordi kontoret kjenner verdien av å ansette en sammensatt gruppe av folk. Som Hallgeir sa, den første tunnelinspeksjonen er mindre fremmedgjørende for en som har mye erfaring med felt fra utdannelsen. Dessuten er det alltid mulighet for å lære mer om det du ikke kjenner så godt fra før, så det er ikke verdens undergang om man ikke har et lass med valgfag på CV ‘en. De kurser jevnlig internt og deltar på ulike seminarer og fagdager. Avdelingslederen fremsnakket «poteten», altså den allsidige arbeidstakeren, så det er nok absolutt en styrke å komme til Multiconsult med en holdning om at geologi er enormt spennende, og nysgjerrigheten som følger med denne.

Prakis hos Multiconsult - Ida Selin Lillebostad

Andre bloggartikler

Stay in the Loop!
Join our mailing list for our newsletter.

Educational Resources

No items found.

Last ned filer

No items found.