Praksis hos Norsk Stein Jelsa – Simen Silset Herskedal

GeoPraksis
Jun 14, 2024
By:
This is some text inside of a div block.
This is some text inside of a div block.
Skrevet av:
Simen Silset Herskedal

Først og fremst vil jeg takke alle som har bidratt til å gi meg muligheten til å ha et praksisopphold hos Norsk Stein avdeling Jelsa, og som har fulgt meg opp under oppholdet. Det har vært tre sammenhengende uker med spennende utfordringer å løse i samarbeid med dyktige eksperter på ulike felt. Under oppholdet har jeg lært mye om hvilken person jeg er i arbeidslivet, og blitt mer bevisst på hva jeg kan gjøre bedre. I tillegg har jeg tilegnet meg mer praktisk erfaring som jeg kan dra nytte av senere i arbeidslivet.

 

Meg som tar GPS- oppmålinger

En stuff som skal kartleggesfør sprenging

Arbeidsoppgavene kan beskrives som varierte ved at jeg har jobbskygget ingeniørene, bergsprengere og geologene. Jeg har sett litt på hvilke ansvarsområder de har og hva de må følge opp for å ivareta produksjon, kvalitet og koordinering av mannskap. Under praksisen var det ønskelig at jeg kunne 3D- kartlegge dagbruddene med drone ved Norsk Stein Jelsa og Tau for å gi bedre oversikt, samt å filme sprenginger. I tillegg til dette fikk jeg bli med på geologisk kartlegging av stuffer, se på bore- og piggeplan, se litt på koordinering av mannskap og bli med å lade og koble med bergsprengerne.

 

Drone før take-off

Steinbruddet ved Norsk Stein Tau

For å løse alle oppgavene på en god måte lærte jeg at god kommunikasjon, sikkerhet og jobbe i et godt og solid team var en av de viktigste faktorene for at ting skal gå rundt på Europas største dagbrudd. Disse elementene ga meg svært mye læringsutbytte under praksisoppholdet. Store maskiner, mye aktivitet, sprenging, store høyder og fare for steinsprang utgjør alltid en risiko under arbeid, og bør derfor tas hensyn til.

Jeg har flydd en del droner før og har riktig sertifikat for dette, men for å kunne utføre kartleggingen på Jelsa måtte jeg gjøre meg kjent med dronene i bedriften og selve området jeg skulle fly på. Deretter måtte jeg sette opp to flygeruter hvor jeg måtte ta hensyn til flere faktorer for at ikke noe galt skulle skje med den.

Bildet viser en annen stuff jeg var med å geologisk kartlegge. Det var utfordrende iblant å se hvilke bergarter som befant seg i stuffen på en finværsdag.

Geologisk kartlegging er viktig for å sikre riktig steinkvalitet for produksjon og ferdigvare. Laura som er trainee hos Norsk Stein Jelsa, og som har studert ved Universitetet i Bergen har ansvaret for kartlegging av stuffene i bruddet. Hun ga meg god opplæring i hvordan å kartlegge med GPS og kunne skille mellom kjente bergarter. Jeg ble med på en rekke befaringer og diskuterte geologiske observasjoner i bruddet. Det var utfordrende å kunne skille trendene og bergartene på grunn av mange faktorer. Blant annet hadde været svært mye å si for hvor lett det er å gjøre gode observasjoner, støv på bergveggene dekker til bergarten, tid, avstand fra stuffen og at man finner ikke ofte prakteksemplarer av bergarter slik som i lærebøkene. Men med praktisk trening og faglig diskusjon med Laura var det lettere å kunne kartlegge riktig.

Faglige problemstillinger som jeg har møtt på er å kunne skille og klassifisere hvilken grad bergartene har gjennomgått av deformasjon, og si noe om hva som er god kvalitet og hva som ikke er egnet. I faglig sammenheng måtte jeg bruke det jeg hadde lært i mineralogi, strukturgeologi og geokjemi for å kunne skille de ulike bergartene og deres egenskaper.

Det som overrasker meg, er hvor stor bedriften Norsk Stein er internasjonalt og i Europa. I tillegg kom flere problemstillinger og løsninger i forhold til miljø og kvalitet frem. Det var mange gode argumenter for at ett stort dagbrudd er bedre enn mange små. Norsk Stein ser hele tiden etter bærekraftige løsninger og gjør mange gode miljømessige tiltak for å holde forurensingen fra bedriftens aktivitet minimal.

Det jeg tar med meg videre i studiet fra praksisoppholdet er at det er viktig å kunne benytte seg av relevant fagkunnskap for å kunne løse praktiske arbeidsoppgaver på en god måte. Samtidig som en må være åpen for å lære mye tverrfaglig og praktisk kunnskap på kort tid i arbeidslivet. Jeg synes dette var en flott praksisopplevelse, og vil anbefale Norsk Stein Jelsa videre for fremtidige Geopraksis- studenter.

Praksis hos Norsk Stein Jelsa – Simen Silset Herskedal

Andre bloggartikler

Stay in the Loop!
Join our mailing list for our newsletter.

Educational Resources

No items found.

Last ned filer

No items found.